ביטחון עצמי לילדים-איך נעשה זאת נכון

1111
שלבי ההתפתחות השונים של ילדינו מעצבים את האנשים שהם יגדלו להיות, וזה תפקידנו כהורים לדאוג שהם יתפתחו כראוי. אחד הדברים החשובים ביותר בקרב ילדים ומבוגרים הוא הביטחון העצמי, שמאפשר להם לקבל החלטות חשובות ביומיום ומאפשר להם לתקשר עם סביבתם בצורה טובה. הביטחון הזה תורם להם לפיתוח אישי וחברתי, ולכן זה חשוב מאין כמוהו לדאוג לכך שהוא יתהווה בצורה נכונה, כדי שילדינו יהיו מסוגלים להתמודד עם אתגרי החיים. 12 הטיפים הבאים יעזרו לכם להנחיל תחושת ביטחון עצמי בקרב ילדיכם, כך שהם יוכלו לחיות את חייהם הבוגרים על הצד הטוב ביותר.
**** 

1.  החמיאו להם על המאמץ, לא על התוצאה

עידוד מילולי יכול לעזור לילדיכם לשמור על מוטיבציה ולאפשר להם לזהות את ההישגים שלהם. לשם כך חשוב להתמקד במאמצים שילדיכם משקיעים ולא רק בתוצאות שהם משיגים. “באופן הזה, הם יוכלו לשמור על הערכה עצמית גבוהה לא רק כאשר הם משיגים דבר מה אלא לאורך כל הדרך”, אומרת ד”ר דברה קיסן, פסיכולוגית קלינית ומנהלת המרכז לטיפול בחרדות בארצות הברית. זאת, כיוון שיש לנו הרבה יותר שליטה על האופן בו אנחנו עושים דברים ועל העבודה הקשה שלנו מאשר על התוצאה.
 
“אם נקבל מחמאות רק כאשר נצליח בדבר מה, מה שלא תמיד בשליטתנו, אנחנו עלולים לאבד את המוטיבציה שלנו”, ממשיכה קיסן. לפיכך, כאשר ילדיכם מקבלים ציון טוב במבחן למשל, שבחו אותם על ההשקעה שהביאה אותם לציון הזה ועודדו אותם להשתמש באותם הכלים גם במבחנים אחרים.

2. זכרו שילדיכם עדיין גדלים והפגינו סבלנות כלפיהם

תינוקות נולדים כלוח חלק והתפקיד שלנו כהורים הוא לנחיל להם ידע שיאפשר להם לתפקד בעולם בצורה המיטבית. בשל כך, זה חשוב להיות סבלניים כאשר מלמדים אותם דברים שנראים לנו כמובנים מאליהם, כמו קשירת שרוכים או נקיטה בפעולות זהירות בהתקרבות לתנור חם. הנחילו להם את המיומנויות הללו ועוד רבות אחרות בסבלנות ובאהבה, כך שלא ירגישו שהם שוגים כל הזמן מבלי לקבל תמיכה רגשית. כאשר אתם מסבירים להם שהם עושים טעות כלשהי בפעולה מסוימת, הסבירו להם זאת ברוך ובאהבה כדי שהם יוכלו להשתפר בתחושה טובה ולא ירגישו שהם נכשלים במשימות בסיסיות.
****

3. למדו אותם לאמץ כישלונות

אף אחד מאתנו לא אוהב להיכשל, אך זה חשוב שנבין ונעביר גם לילדינו שזהו חלק מהחיים. הבהירו להם שצריך להיכשל לעתים כדי ללמוד להגיע אל ההצלחה בדרכים אחרות, ואל להם להתייאש כאשר הם לא מצליחים במהרה כפי שרצו. גישה שכזו תאפשר להם ללמוד לעשות בחירות נכונות ולתכנן את הצעדים הבאים שלהם בהתאם לכישלון אותו חוו. כך הם יבינו שהדרך להצלחה רצופה לעתים באכזבות, אך מה שחשוב זה האופן שבו הם יתרוממו מהכישלונות שחוו, וכיצד הם יתכננו את הצעדים הבאים שלהם בהתאם למה שקרה ובהתאם למה שהם רוצים להשיג.

4. למדו אותם מיומנויות חדשות

“בכל פעם שאתם עושים דבר מה חדש אתם מבינים שביכולתכם להתמודד עם דברים שלא ניסיתם בעבר, ויתרה מזאת אתם יכולים גם להצליח בכך”, אומרת קיסן. כל יום מביא איתו הזדמנויות למידה חדשות שאנו כמבוגרים מודעים להן, וחשוב להנחיל זאת גם לילדים. חפשו הזדמנויות ללמד אותם בצורה מדורגת ובהמשכים, למשל, תנו להם לשלם בקופה כאשר אתם קונים עמם חטיף כדי שיבינו את התהליך של תשלום וקבלת תמורה. כאשר הם ילמדו דברים חדשים, הביטחון שלהם יגבר והם יוכלו להתמודד עם משימות שהם לא נתקלו בהן בעבר גם כאנשים מבוגרים.

****

5. עודדו אותם לקחת סיכונים

לא מדובר כמובן בדברים שעלולים לסכן את חייהם, אלא בניסיון לעשות דברים חדשים שהם חוששים מהם. אם אתם מחמיאים להם ללא בסיס, הם לא ירגישו שהם הרוויחו את המחמאות, שכן הן לא מעוגנות במציאות. לעומת זאת, כאשר הם ינסו לעשות דברים שהם חששו מהם עד כה, זה יחווט את המוח שלהם להרגיש ביטחון עצמי, שכן הם התגברו על דבר מה שהרתיע אותם, וגם אם הם לא הצליחו בכך היה להם מספיק כוח נפשי כדי לנסות. החוויות הללו ילמדו אותם רבות על אופיים ועל מה שהם מסוגלים להשיג על אף החשש.

6. הכירו להם מורי דרך

עודדו את ילדיכם למצוא מבוגר שהם יכולים לסמוך עליו, כמו מורה או מאמן, שיוכל להחדיר בהם ביטחון עצמי בתחומים בהם אתם לא יכולים לעשות זאת. זה חשוב משום שלעתים ילדים נבוכים לפנות להוריהם בתחומים מסוימים מתוך חשש שיתאכזבו מהם, ולכן חשוב שיהיה מישהו שהם ירגישו בנוח לפנות אליו. “הורים עסוקים כל כך במטלות היומיומיות, כך שהם לא תמיד יכולים להשקיע 100% ממרצם בתמיכה רגשית בילדיהם” אומרת מורין הילי, מומחית בפיתוח רגשי של ילדים. לכן, כאשר הילדים חווים קושי כלשהו, חשוב שיהיה בחייהם גם מבוגר שהוא מעט מרוחק רגשית ולא מעורב ישירות בחיים האישיים שלהם, בניגוד להורים שלא תמיד קל לשוחח עמם. 
****

7. עזרו להם למצוא את נקודות החוזק שלהם

להורים רבים יש רעיונות מסוימים בנוגע למה שהם רוצים שילדיהם יעשו, כמו משחק כדורגל, שחמט ועוד. זה גורם להם לדרבן את ילדיהם להצליח בתחומים שלפעמים אינם תואמים את רצונם, מה שעלול ליצור עליהם לחץ, בייחוד כאשר מדובר בפעילות שהם לא מספיק טובים בה. במקום לנהוג כך, עזרו לילדיכם למצוא את התחומים שהם אוהבים וטובים בהם, וטפחו את כישוריהם האישיים ולא את אלו שאתם רוצים שיהיו להם. אם אתם רואים שהם טובים בתחום מסוים, עודדו אותם לעסוק בו, גם אם הם חוששים תחילה. הבהירו להם שאם הם לא ינסו הם גם לא ידעו, ואפשרו להם לצמוח בתחומים שהם אוהבים, גם אם זה לא מה שייעדתם עבורם.

8. עודדו אותם לעסוק בפעילות גופנית

“פעילות גופנית חיונית עבור המוח וגורמת לתחושות טובות” אומרת קיסן, ואכן, לפעילות גופנית בגילאים הללו תועלות רפואיות ובריאותיות רבות. אם ילדיכם מתקשים בפעילויות גופניות נמרצות, היו ערניים לכך ועודדו אותם לעסוק בפעילויות מתונות יותר כמו הליכה, יוגה, ריקוד ועוד. זה יעזור להם לפתח ביטחון עצמי, וגם יתרום רבות לבריאות הגופנית והנפשית שלהם.

****

9. הציבו ציפיות מציאותיות

בתור מבוגרים, ברור לנו שאף אדם אינו מושלם, אך לעתים זה קשה שלא להתאכזב כאשר הילדים לא עומדים בציפיות שלנו, בכל הנוגע להישגים שלהם בבית הספר למשל. במקום לגרום להם להרגיש שהם נכשלו, עזרו להם להבין מה הטעויות שלהם כדי שיוכלו ללמוד טוב יותר ולהשתפר, והבהירו להם שהם לא צריכים לשאוף לשלמות, אלא למיטב שהם יכולים לעשות. אם ילדיכם ירגישו יותר מדי לחץ מכם , הם עלולים לחוש שיש לכם ציפיות גבוהות מדי, וזה חמור במיוחד בקרב ילדים שבאופן טבעי נוטים להיות קשים עם עצמם. השתדלו להבהיר לילדיכם שאתם אוהבים אותם בלי קשר להישגים שלהם, ושהם אמורים לשאוף להצלחה עבור עצמם ולא עבורכם.
 ****

10. היו זהירים בבחירת המילים שלכם

ילדים רגישים מאוד לסביבה שלהם והם יכולים להבין דברים גם ללא שימוש במילים, אז כאשר משהו נאמר מפורשות, הם עלולים להרגיש אותו בעוצמה גדולה אף יותר. זה נכון במיוחד כאשר הם עושים טעות מסוימת ונהיים רגישים להקנטות, גם כאשר הן נעשות ברוח טובה. כיוון שילדים לוקחים כל מילה לליבם, חשוב להיות מודעים לתגובה שלכם כאשר הם נכשלים בדבר מה או פשוט מרגישים לא טוב עם עצמם. זהו תפקידכם כמבוגרים להפגין שליטה עצמית ולא לבטא אכזבה או לומר להם דבר מה שרק יגרום להם להרגיש רע יותר עם עצמם. הבהירו להם שכישלונות לא משקפים את אופיים ושאתם אוהבים אותם בלי קשר למה שהם עושים.
****

11. נסו לעסוק במשחקים של חילוף תפקידים

זה לא נעים, אך לעתים ילדינו זוכים להקנטות בבית הספר מפי ילדים אחרים. זה עלול לפגוע בביטחון העצמי שלהם וכדי למנוע זאת, נסו את השיטה הבאה: בצעו חילופי תפקידים עם ילדיכם בהם אתם תשחקו את תפקיד הילד הפוגע וילדיכם ישחקו את עצמם. דברו בתור הילד הפוגע ואמנו את ילדיכם להגיב בהתאם. בריונים לא ייטפלו לרוב לילדים שיודעים לעמוד על שלהם, וזה חשוב שתקנו לילדיכם יכולות מילוליות להתמודד לא רק עמם אלא מול כל אדם שמתייחס אליהם בצורה לא ראויה.

12. הוו דוגמה אישית לילדיכם

מדובר בסעיף שחשוב להקפיד עליו לא רק בבניית ביטחון עצמי אצל ילדיכם, אלא במגוון תחומים בחיים. ילדים לומדים רבות מהוריהם וחשוב שנהיה מודעים היטב להתנהגות שלנו כדי שנוכל להנחיל להם ערכים חיוביים. לפיכך, יישמו את הסעיפים המופיעים מעלה גם בעצמכם ולא רק אצל ילדיכם. כאשר הם יראו כיצד אתם מתנהלים בתחומים שונים בחיים בביטחון, הם יבינו שהכללים שאתם מלמדים אותם אכן עובדים ושלא מילאתם את ראשם ברעיונות ללא גיבוי מעשי. 

****
ילדים הם לוח חלק וחשוב להנחיל להם מיומנויות שיאפשרו להם לתפקד כהלכה כמבוגרים. כדי שיוכלו לעשות זאת, זה חיוני שהיה להם ביטחון עצמי ושיידעו שהם יכולים להתמודד עם אתגרי החיים בהצלחה ולמרות הקשיים שיתקלו בהם בתחומים שונים.

המידע באדיבות אתר בא במייל:
http://www.baba-mail.co.il/content.aspx?emailid=38709

 

הגיבו מהפייסבוק

השאר תגובה